Ga naar de inhoud

De meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals met het signaleren en handelen bij (vermoedens van) huiselijk geweld of kindermishandeling. En bij psychisch of seksueel geweld en verwaarlozing.

Iedere organisatie en zelfstandig werkende beroepskracht die werkt met ouders en/of kinderen moet een eigen meldcode ontwikkelen. Uitgangspunt daarvoor is het Basismodel meldcode. Daarin staan de volgende vijf stappen:

Dit zijn de vijf stappen van de Meldcode:

  1. De gastouder brengt de ‘signalen’ in kaart en vertelt de ouders wat je is opgevallen
  2. Neem contact op met Gastouderbureau Co-Kidz en/of Veilig Thuis wordt geraadpleegd voor advies
  3. Er volgt een gesprek met de ouders
  4. De signalen worden afgewogen op basis van het afwegingskader
  5. Samen met de aandachtfunctionaris wordt er een beslissing genomen: melding maken bij Veilig Thuis of andere hulp organiseren.

De app ‘Meldcode kindermishandeling’ is speciaal voor beroepskrachten en medewerkers uit de kinderopvang (kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en gastouderopvang) en het onderwijs (po, vo en mbo). De app is laagdrempelig en praktijkgericht.
In een paar klikken vindt je informatie, tips of krijg je hulp bij het doorlopen van de stappen

Als je in de kinderopvang te maken krijgt of kennis hebt van kindermishandeling, dan kunt u terecht bij de vertrouwensinspecteur.

De vertrouwensinspecteur luistert, informeert en adviseert. Samen met u probeert de vertrouwensinspecteur tot de juiste vervolgstappen te komen.

0900 111 3 111 (lokaal tarief)
alle werkdagen, 08.00-17.00.